Elçi hangi dilde?
Kökeni. Osmanlı Türkçesi ایلچی (elçi) kelimesinden alınmıştır.
Elçi kelimesinin kökü nedir?
Türkler elçilerine birçok isim vermiş olsalar da belgelerde en sık rastlanan kelime “envoy”dur. “Barış” anlamına gelen “il” kökünden türemiştir ve “eyaletleri yöneten kişi” anlamına gelen “ilci” kelimesinin bir versiyonudur.
Kelime kökü nereden gelir?
Etimoloji. Kelime, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır.
İl kelimesinin kökü nedir?
Eyalet – Nisanyan Sözlüğü. “Devlet” anlamına gelen Eski Türkçe “il” sözcüğünden türemiştir. Daha fazla bilgi için el²’ye bakın. Aynı sözcük, Türkçe konuşulan dilde “el” biçimini alırken, idari dilde “il” arkaizmi korunmuştur.
Elçi ne demek eski Türkçe?
Messenger – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe élçi, “devlet adamı” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe él “devlet, barış” kelimesinden, Eski Türkçe +çI ekiyle türemiştir.
Osmanlıda elçilere ne denirdi?
Sefaretnâme, özellikle Osmanlı İmparatorluğu zamanında yabancı bir merkezde elçi (elçi) olarak görevlendirilmiş bir kimsenin, elçi olarak görev yaptığı şehrin ve ülkenin günlük yaşantısının yanı sıra dönemin siyaseti ve diplomasisi hakkındaki izlenim ve görüşlerini kitap halinde özetlediği eserdir.
Elçi ne demek islamda?
Elçi (ilçi) kelimesi, “halk, ülke, devlet” anlamına gelen Türkçe isim kökü el (il)’den türemiştir. Bu formda ve Uygur metinlerinde özel isim olarak ilk kez görülen kelime (Clauson, s. 129), aynı zamanda “haberci, peygamber” anlamına gelir. Bu anlamda Arapça karşılığı “Resul”dür.
Kök hangi dilden gelir?
Eski Türkçede “bitki kökü” anlamına gelen kök kelimesinden türemiştir.
İlk elçi kimdir?
İngiltere Krallığı’nın başkenti Londra’da, Sublime Babıali’nin ilk daimi elçiliğinin açılması kararlaştırıldı. Sultan III. Selim’in kararıyla, 23 Temmuz 1793’te “Galeon Katibi” Yusuf Agah Efendi, Londra’da yerleşik elçi olarak atandı.
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelime, “koy” veya “gemi barınağı” anlamına gelen eski Yunanca λιμένας (limenas) kelimesinden gelir. “Liman” kelimesi Yunancadan Türkçeye geçmiştir ve “gemi barınağı” anlamına gelir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Nankör hangi dilde?
Nankör kelimesi Farsça nan “ekmek” ve kûr “kör” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Lahana Türkçeye hangi dilden gelir?
Lahana – Nişanyan Sözlüğü. Lahana anlamına gelen Yunanca láχano λάχανο kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “her türlü sebze” anlamına gelen eski Yunanca láχanon λάχανον kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “kazmak, toprağı sürmek” anlamına gelen eski Yunanca laχaínō λαχαίνω fiilinden türemiş bir fiildir.
Kent hangi dilde?
Soğdca kökenli “kent” sözcüğü ile aslı Farsça kökenli “şehir” sözcüğü Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır.
Osmanlıda il ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda tanıtılan il sistemi Türkiye’de önce bir sistem olarak, sonra da 1960’ta bir isim olarak modernize edildiğinde bu biçimi ve ismi aldı. İl, merkezi yönetimin en büyük il birimidir. Bu, bir vali tarafından yönetilen bir ülkenin bireysel bölgelerine verilen isimdir.
Örnek ermenice mi?
“Örnek” kelimesinin kökeni, Orta Farsça’da Ermenice aracılığıyla Türkçe’ye gelen “orinak”tır. Yapısı ve kullanımı, örneğin Ermenice’deki “veya nagın” gibi yanlış adlandırmayla aynıdır.
Elçilik ne demek TDK?
Büyükelçinin statüsü. 2. Büyükelçinin görevleri ve rütbesi, elçilik makamı, elçilik. 3. Büyükelçilerin ve onların görevlilerinin, devletlerini yabancı bir ülkede temsil etmek üzere çalıştıkları ve devletlerini temsil ettikleri bina, elçilik.
Fevkalade elçi ne demek?
YÜZYIL ÖNCESİNDE OSMANLI DİPLOMASİSİ Sultanlar, tahta çıkma veya doğum gibi nedenlerle, ayrıca savaş ilan etmek, barış yapmak veya dostluk ve ittifak teklifleri yapmak için diğer hükümdarlara elçiler gönderirdi. “Olağanüstü elçiler” olarak adlandırılan bu kişiler, görevlerini tamamladıktan sonra geri dönerlerdi.
İlk elçi kimdir?
İngiltere Krallığı’nın başkenti Londra’da, Sublime Babıali’nin ilk daimi elçiliğinin açılması kararlaştırıldı. Sultan III. Selim’in kararıyla, 23 Temmuz 1793’te “Galeon Katibi” Yusuf Agah Efendi, Londra’da yerleşik elçi olarak atandı.
İran’a elçi gönderilen sahabe kimdir?
TTK-SPEICHER. 2011;75:407–446. Freude, Tahir. “İran’a elçi olarak gönderilen Kastoriali Ahmet Paşa’nın elçilik hazırlıkları ve yolculuğu (1746–1747)”.